Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για τους φονευθέντες του Καρυόφυτου ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης παραβρέθηκε, σήμερα το πρωί, στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες του Καρυόφυτου από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Επιμνημόσυνη Δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Καρυοφύτου και ακολούθησε Τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμωνος.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον πατέρα Βασίλειο.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών από τον Δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, Κώστα Κουρτίδη, τον Υποδιοικητή του Δ’ΣΣ Δημήτρη Πετρούλια, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, της τοπικής κοινότητας, του συλλόγου Καρυοφυτιανών, του συλλόγου Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυόφυτου και φορέων που τίμησαν τη μνήμη των φονευθέντων Καρυοφυτιανών.

Ήταν 9 Σεπτέμβριου του ’44, όταν βουλγαρικό Στρατιωτικό Απόσπασμα έλαβε την εντολή να εκτελέσει τους Έλληνες χριστιανούς κατοίκους του Καρυόφυτου. Τριάντα οκτώ αθώοι Έλληνες σφαγιάσθηκαν -ανάμεσά τους κι ένα μωρό ενός έτους- αλλά και ο Βούλγαρος πρόεδρος του χωριού.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες έκαψαν τα σπίτια, αλλά και την εκκλησία του οικισμού.