ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ                                                              Ξάνθη 2-4-2021
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ             Αριθμ.Πρωτ.7527
Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Δημοκρατίας
(Κεντρική Πλατεία)
Πληροφορίες: Μαρία Άννα Ανδρέου
Τηλέφωνο: 25410 24432
e-mail:
Προς :
 1. Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων Κων/νο Αραβώση
  Μεσογείων 119, 10192 Αθήνα
 1. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
  Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα
 1. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Σάββα Κ. Ιωάννη
  Τάκη Οικονομίδη – Καθ. Ρωσσίδου 11, 54655 Θεσσαλονίκη
 1. Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστο Μέτιο
  Γ. Κακουλίδη 1, 69132 Κομοτηνή
 1. Αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Νικόλαο Ευφραιμίδη
  Διοικητήριο, 67133 Ξάνθη
 1. Βουλευτές Νομού Ξάνθης

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2021, ασχολήθηκε με το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, στην περιοχή του χωριού Λειβαδίτη.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, το Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την έκδοση ψηφίσματος και την αποστολή του, στον Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Περιφερειάρχη & Αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στους Βουλευτές Νομού Ξάνθης  

ΨΗΦΙΣΜΑ

Τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία του Δήμου Ξάνθης άλλα και όλου του Νομού, έχει αναστατωθεί, διότι δύο ιδιωτικές εταιρίες αιτήθηκαν τη χορήγηση βεβαίωσης για δημιουργία αιολικών πάρκων σε μία από τις ομορφότερες περιοχές στην Ελλάδα, στην περιοχή του χωριού Λειβαδίτη.

Ουσιαστικά οι ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν γύρω από το χωριό Λειβαδίτη σε πολύ κοντινή απόσταση (περίπου ένα χιλιόμετρο) και “περικυκλώνουν” το χωριό από όλες τις πλευρές!

Όπως όλοι οι κάτοικοι του Νομού μας γνωρίζουμε, στην παραπάνω περιοχή βρίσκεται το “Δάσος Οξυάς στην Τσίχλα”, το οποίο είναι περιοχή προστατευόμενη διεθνώς. Φυσικά, πολύ κοντά στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα εντοπίζουμε και τον υπέροχο Καταρράκτη του Λειβαδίτη. Η πανέμορφη περιοχή αποτελεί ζωτικό χώρο σπάνιων ζώων. Οι περιπατητές συναντάνε σπάνια είδη δέντρων, ζώων και πουλιών.

Τα έργα αυτά θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο και θα προκαλέσουν, εκτός των άλλων, και αισθητική ρύπανση. Φυσικά αυτό θα είναι θανάσιμο για κάθε μορφή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και ειδικά στον τομέα του εναλλακτικού και ορεινού τουρισμού. Οι υποδομές που έχουν δημιουργήσει οι σύλλογοι του τόπου μας και οι λοιποί φορείς, όπως τα εστιατόρια, τα μονοπάτια, τα καταφύγια, θα απαξιωθούν πλήρως. Επίσης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δραστηριότητες όπως η πεζοπορία που προσελκύει πλήθος κόσμου από όλο τον κόσμο θα ατονήσει, από την βέβαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην περιοχή που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών υπάρχει πιστοποιημένο μονοπάτι από Ευρωπαϊκούς Φορείς, με εκατομμύρια μέλη – πεζοπόρους. Είναι σίγουρο ότι η πιστοποίηση αυτή θα χαθεί αν, παρ' ελπίδα το έργο αυτό προχωρήσει.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας αλλά και των μελλοντικών γενεών στην απόλαυση του περιβάλλοντος, το οποίο είναι και ουσιώδες για την ευημερία του κάθε ανθρώπου και τη διατήρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώνουμε τις φωνές και την όποια δύναμή μας με τις φωνές κάθε Ξανθιώτη, και όχι μόνο, ο οποίος θέλει να αγωνιστεί για να μείνει ανέγγιχτη η σπάνιας ομορφιάς και φυσικού κάλλους περιοχή.

Δεν είναι δικαίωμά μας, είναι υποχρέωση στον εαυτό μας, στα παιδιά μας και στις επερχόμενες γενιές.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Αντιπρόεδρος
Ματθαίος Σαββίδης

 


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Δ.Σ.

live streaming`
Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.