ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ                                                                                                 
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ                                                                           Ξάνθη 21-11-2020
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ                        Αριθμ. Πρωτ.28148
Ταχ. Δ/νση: Πλ. Δημοκρατίας
Πληροφορίες: Ανδρέου Μαρία - Άννα
Τηλέφωνο: 25410 24432
e-mail:
 
Προς :
 • Πρωθυπουργό της Ελλάδος
  Κυριάκο Μητσοτάκη
  Μέγαρο Μαξίμου
  Ηρώδου Αττικού 19 10674 Αθήνα
 • Υπουργό Εξωτερικών
  Νίκο Δένδοια
  Βας. Σοφίας 1
  10671 Αθήνα
 • Βουλευτές Ν. Ξάνθης
  Σπύρος Τσιλιγγίρης
  Ζεϊμπεκ Χασάν Χουσεϊν
  Μπαράν Νετζαντή Μπουρχάν

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στη συνεδρίαση του, 15-10-2019, ασχολήθηκε με την κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, το Δημοτικό Συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Την έκδοση ψηφίσματος και την αποστολή του, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στον Υπουργό Εξωτερικών, στους βουλευτές του Ν. Ξάνθης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη τούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών Ελλάδος και Αρμενίας, όπως προκύπτουν από το γεγονός ότι :

 • Οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 • Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που συντελέστηκε το 1915, ενώ αντίστοιχα, η Αρμενική Βουλή έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
 • Η Ελλάδα έχει χορηγήσει αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία και με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ παρέχει την υποστήριξή της για την προσέγγιση της Αρμενίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 • Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ), ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία.

Με βάση τα παραπάνω κι εκπροσωπώντας όλους τους πολίτες την Ξάνθης :

 • Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας, που χρησιμοποιείται ως τρόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ των κρατών και των λαών.
 • Αποδοκιμάζουμε απερίφραστα κάθε παρέμβαση τρίτης χώρας που υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή και καλούμε την Τουρκία να απέχει πλέον από κάθε ενέργεια ή δημόσια τοποθέτηση επίσημου κρατικού λειτουργού της, που κινείται προς τη λογική αυτή.
 • Δηλώνουμε τη βαθιά μας πεποίθηση, πως η επίλυση κάθε κρίσης είναι δυνατή μόνον μέσα από το διάλογο, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς και τη χρήση ειρηνικών μέσων, κι όχι με την απειλή των όπλων.

Εκφράζουμε την προσήλωσή μας στο σεβασμό μας στα δικαιώματα όλων των λαών, που στηρίζονται στην εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος
Ιωάννης Μπούτος

 


Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.