ecocar

Χαιρετισμός Δημάρχου Ξάνθης, κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, στην διημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές αυτοκίνησης. που πραγματοποιείται σήμερα 25/04/2015 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης:

"Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα καταρχήν να καλωσορίσω, τους εκπροσώπους του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.), της Sunlight ΑΒΕΕΟ, των ΕΛ.ΠΕ Α.Ε, της Mercedes Ελλάς, και την ELPEDISON, να τους καλωσορίσω στην χιλιόμορφη Ξάνθη και να τους ευχηθώ, αφού τους ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία τους, καλή διαμονή.

Ο Δήμος Ξάνθης από την πρώτη στιγµή αγκάλιασε αυτή τη σηµαντική προσπάθεια για την πραγματοποίηση της ημερίδας και των παράλληλων εκδηλώσεων, που έχει ως θέμα την Ηλεκτροκίνηση-τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές αλλά και του Αγώνα Eco-Rally που θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια των εκδηλώσεων σχετικών με την Ηλεκτροκίνηση, την Κυριακή με εκκίνηση από την Ξάνθη και θα περάσει από την πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης και φυσικά τα ιστορικά Άβδηρα.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας άμεσα, το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο., τον Δήμο Αβδήρων, το Επιμελητήριο Ξάνθης, το Σωματείο Πτυχιούχων Επισκευαστών Αυτοκινήτων ¨Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ¨ και φυσικά την Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης που τα μέλη της για ακόμα μια φορά  με την εμπειρία τους και το μεράκι τους, συνέβαλαν στην ασφαλή και επιτυχή διοργάνωση του αυριανού eco rally.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την συνεχή και αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα αλλά και για την στήριξη και την παροχή τεχνογνωσίας και στο θέμα της Ηλεκτροκίνησης.

Κυρίες και κύριοι,

Η εξοικονόμηση και η ορθή χρήση της ενέργειας καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχεδιασμό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ποιότητας ζωής των πολιτών, με ασφάλεια, με περιβαλλοντική προστασία και με εξοικονόμηση πόρων για τον πολίτη και την πόλη.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Ξάνθης και η διερεύνηση των ευκαιριών για εξοικονόμηση ενέργειας, με τις ενδεχόμενες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών, προκειμένου, αφενός μεν να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια και να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αφετέρου δε να υπάρξει προστασία από κινδύνους που δημιουργούνται από ενεργειακές δραστηριότητες, είναι βασική μας προτεραιότητα.

Για τους λόγους αυτούς αναπτύξαμε δράσεις που αφορούν:

Πρώτον: Τη δημιουργία του ενεργειακού χάρτη για να δούμε στην πράξη ποιοι είναι οι ενεργοβόροι τομείς του Δήμου της Ξάνθης και ψάξαμε να βρούμε τί ακριβώς κοστίζουν στη λειτουργία της πόλης.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ένα τέτοιο σημαντικό έργο στον τόπο μας.

Δεύτερον: Την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και υποδομές.

Τρίτον: Την ενημέρωση των πολιτών της Ξάνθης για την αποδοτικότερη χρήση εξοικονόμησης ενέργειας.

Και μελλοντικά σχεδιάζουμε να έχουμε και μια μελέτη για την ηλεκτροκίνηση τόσο των δημοτικών οχημάτων όσο και ευρύτερα των οχημάτων της πόλης.

Είναι αδήριτη  ανάγκη για συνένωση των δυνάμεων όλων μας σε ό,τι αφορά την προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς καθώς και τη δημιουργία κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση στην πόλη.

Η προσπάθεια του Δήμου μας, συνεχής και άοκνη, για την απόκτηση γνώσεων και ιδεών, ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα, είτε με συσσωρευτές είτε επαναφορτιζόμενα υβριδικά, παρουσιάζουν, σε σύγκριση με τα συμβατικά, μια σειρά πλεονεκτήματα:

- καταναλώνουν, με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 1 ευρώ ανά 100χλμ. Το αντίστοιχό κόστος καυσίμου για ένα μέσο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο είναι έως και δεκαπλάσιο

- είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά (ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών οχημάτων είναι 20-30%, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν βαθμό απόδοσης έως και 80-85%)

- έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτιστούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας  τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

- είναι οικονομικότερα όσον αφορά το κόστος συντήρησης

- εκπέμπουν ελάχιστο θόρυβο (ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες).

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή ανοικτή εκδήλωση, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να αναδειχθούν οι σημαντικές προοπτικές που μπορεί να έχει η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα και να προβληθεί το έργο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μας.

Επίσης να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία και να ανταλλάξουν απόψεις ενδιαφερόμενοι και φορείς αλλά και να ενημερωθούν και οι πολίτες.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος αναμένεται εντός των επόμενων ετών να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην οικονομία και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Δήμος μας είναι αποφασισμένος να δώσει λύσεις σε μεγάλα θέματα που ταλαιπωρούν την ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας την περιοχή με ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και λύσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω και ότι, στους πολύ δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας, η κοινωνία μας και η οικονομία, η ενεργή και αποτελεσματική με πρακτικούς και μετρήσιμους όρους υποστήριξη των πολιτών, πρέπει να αναδυθεί και να αναδειχθεί ως η υπ’ αριθμόν ένα κοινωνική υποχρέωση και πυξίδα ζωής για όλους μας.

Σας ευχαριστώ!"

 


Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.