Ομιλία Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων σε συνεργασία με την Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Πληροφόρησης- Επιμόρφωσης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Τ.Α.) Α.Ε., την 4η Νοεμβρίου 2014.

 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα καταρχήν να καλωσορίσω, τους διοργανωτές της ημερίδας, στην Ξάνθη και να ευχηθώ καλή επιτυχία. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα της ημερίδας θα είναι εποικοδομητικά και ουσιαστικά.

Κυρίες και κύριοι,

Το ενδιαφέρον των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι έντονο για την σημερινή ημερίδα, καθώς επιτακτική είναι η ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των ΟΤΑ, μιας και οι πηγές εσόδων, για επενδυτικά έργα από τους Δήμους, έχουν μειωθεί δραματικά.

Το ενδιαφέρον αυτό, αποτυπώνεται από την μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα η οποία πραγματοποιείτε σε συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Πληροφόρησης- Επιμόρφωσης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ε.Τ.Α) Α.Ε., με θέμα: Την ενημέρωση των φορέων της Τ.Α και των Ν.Π για την χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Τ.Π. & Δανείων, καθώς αμφότεροι, αναγνωρίζουν την διαπιστωμένη ανάγκη της Αυτοδιοίκησης για υποστήριξη, στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που στόχο έχουν την τοπική και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Είναι γεγονός ότι με την συνεργασία αυτή, ξεκινά μία οργανωμένη προσπάθεια στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση της ανάπτυξης, προς όφελος πάντα των τοπικών κοινωνιών ενώ αποτελεί και μεγάλη στήριξη στην κατεύθυνση της ωρίμανσης των επενδυτικών μας σχεδίων, έτσι ώστε αυτά να καταστούν οικονομικά βιώσιμα και επιλέξιμα χρηματοδότησης.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μέσα από αυτή την ημερίδα θα δοθεί το έναυσμα για να χτιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος που αφορά το σύνολο των ΟΤΑ της χώρας και ότι οι Δήμοι θα συμμετάσχουν με τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω, την μεγάλη σημασία της συνεργασίας των ΟΤΑ με το Ταμείο. Π.Δ., μιας συνεργασίας η οποία αποτελεί διαχρονικά, πολύτιμο συνεργάτη της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια για προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών της και είναι επίσης αρωγός και χρηματοδότης εκτέλεσης έργων της.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνεργασία των Δήμων με την Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε (Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Πληροφόρησης- Επιμόρφωσης – Τοπικής Αυτοδιοίκησης) η οποία εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών, μελετητικών, όπως ίσως γνωρίζετε και υποστηρικτικών υπηρεσιών (κύριοι μέτοχοί της είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας κ.λ.π). Η εν λόγω Εταιρεία, είναι πρωτοπόρος στην προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης και ενισχύει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με υψηλής επάρκειας επιστημονική και τεχνική υποστήριξη.

Ευχαριστώ και τους δύο φορείς που προανέφερα, για την στήριξη που μας παρέχουν.

Καλή συνέχεια.


Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.