01

Μεγάλη κοσμοσυρροή σημειώθηκε σήμερα Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017, στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης, όπου αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το παλαιότερα γνωστό έθιμο της περιοχής, το έθιμο της Καμήλας, που ξεκίνησε στη Μικρά Ασία και συνεχίζει αδιάλειπτα στη Σταυρούπολη. Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι πλαισίωσαν τα δρώμενα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Ορφέας» πρόσφερε στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα.Το Κέντρο πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης επίσης σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης της Δ.Ε. Σταυρούπολης και την πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη «Έκνευσις», παρουσίασαν το λαϊκό ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων, ενταγμένο από το υπουργείο πολιτισμού στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (ΟΥΝΕΣΚΟ – 2016).

Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χόρεψαν σε μία γιορτή βασισμένη στην  ποντιακή παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τη πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Παρόντες στις εκδηλώσεις της Δημοτικής ενότητας, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Ταρενίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, Μανώλης Τσέπελης και Ιπποκράτης Καμαρίδης.


Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.