Ο Δήμαρχος Ξάνθης στην ημερίδα «Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.. Σύγχρονος Σχεδιασμός & Εφαρμογή»

HMERIDA4

"Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τον Φορέα Διαχείρισης ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ και το τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, για τη διοργάνωση της ημερίδας και να ευχαριστήσω για την τιμή, να παρευρίσκομαι και να χαιρετίσω την εν λόγω ημερίδα. που έχει ως θέμα:

«Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σύγχρονος Σχεδιασμός και Εφαρμογή.»

Κυρίες και κύριοι,

Σε ένα τόσο μεγάλο και κορυφαίο ζήτημα, είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε μέσα από μία ημερίδα.  

Άλλωστε συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα, το αναγνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) είναι παγκοσμίως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομικά κοινωνίες.

Οι διαδικασίες και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι αποδεκτές από τεχνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής πλευράς.

Οι αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας οι οποίες αφορούσαν: στην ανάπτυξη μεγάλων αστικών κέντρων, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου, στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών, στην αύξηση των επικινδύνων βιομηχανικών και τοξικών στερεών αποβλήτων κ.λ.π, συνετέλεσαν στην αύξηση της παραγωγής των στερεών αποβλήτων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης στον τομέα της διάθεσης των απορριμμάτων έχει άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον - Στη δημόσια Υγεία – Στην Τοπική Ανάπτυξη και Οικονομία.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επερχόμενες γενιές, οφείλουμε όλοι όσοι με οποιονδήποτε τρόπο έχουμε επιρροή ή την όποια αρμοδιότητα, δίχως αγκυλώσεις, να συμβάλλουμε άμεσα στην αντιμετώπισή του μεγάλου αυτού ζητήματος, με συντονισμένη προσπάθεια και βέβαια με την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης με την ενημέρωση του πολίτη και των ενδιαφερομένων φορέων.

Το κλειδί για την χάραξη της στρατηγικής είναι η ιεράρχηση στη διαχείριση, με έμφαση στην περαιτέρω μείωση των στερεών αποβλήτων, από την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

Η λογική του Δήμου Ξάνθης  είναι να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα αστικά στερεά απόβλητα.

Ήδη έχουμε δρομολογήσει την υλοποίηση προγράμματος, σε συνεργασία με την ΔΙΑΑΜΑΘ για την ανακύκλωση και όλοι μας λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα οφέλη της.

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας των όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή, με αποτέλεσμα την μείωση της ρύπανσης του αέρα, των εδαφών και των υδάτων και διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής και την υγεία όλων των κατοίκων και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Ξεκινήσαμε ήδη πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης όπου ήδη έχουν μοιραστεί κάδοι σε αντίστοιχα νοικοκυριά, σχολεία, παιδικούς σταθμούς.

Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων, σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Στόχος μας είναι, μια καθαρή γειτονιά, μια ανθρώπινη πόλη, για ένα Δήμο αντάξιο των πολιτών του, για ένα καλύτερο περιβάλλον, κληρονομιά για τις επόμενες γενιές!

Το βασικότερο όλων είναι ότι στο νομό μας λειτουργεί από το 1993, Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και από φέτος το 2015 λειτουργεί και το Κέντρο Διαλογής Απορριμμάτων (ΚΔΑΥ).

Με αυτή την λογική και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες του ΣΔΑΝΞ, της ΔΙΑΜΑΘ, αλλά και των άλλων εμπλεκομένων φορέων, για ένα σύγχρονο Σχεδιασμό της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην περιοχή μας.

 Κυρίες και κύριοι,

Το φυσικό περιβάλλον μας ζητά βοήθεια.

Η επιβάρυνσή, η αλόγιστη κακοποίησή του είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει κάποια στιγμή, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε ένα μέλλον το οποίο θα έλεγα προμηνύεται ζοφερό και ίσως ένα κόσμο δίχως μέλλον!

Ευχαριστώ και πάλι τον Φορέα Διαχείρισης ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, του οποίου η προσφορά στην περιοχή μας είναι αδιαμφισβήτητη και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας."