Εγκρίθηκε το έργο του Δήμου Ξάνθης για την επεξεργασία λυματολάσπης – Προϋπολογισμός 6 εκατομμύριων ευρώ

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έργο για την «Υλοποίηση Μονάδας Ξήρανσης Ίλυος ΕΕΛ Ξάνθης», συνολικού προϋπολογισμού 6.015.840,00 €, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επίλυση ενός από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα της διαχείρισης και διάθεσης της βιολογικής λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).
Η Μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Ξάνθη θα λειτουργεί με την πιο αποτελεσματική μέθοδο -την ηλιοθερμική ξήρανση- με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση του όγκου της τελικής ποσότητας, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το τελικό προϊόν μπορεί να διατεθεί:
  • Στην γεωργία ως εδαφοβελτιωτικό
  • Στην αποκατάσταση εδαφών (ΧΑΔΑ, λατομείων)
  • Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ως εναλλακτικό καύσιμο (Η θερμογόνος δύναμη της ξηραμένης ιλύος είναι παραπλήσια του λιγνίτη)
  • Σε συνδυασμό με ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Χρήση ως πρόσθετου σε προϊόντα τσιμεντοβιομηχανίας και κεραμοποιίας
Την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα, σχετικά με τα έργα υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς και το ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για την άριστη συνεργασία, παρουσίασε το έργο της Ξάνθης και τα αποτελέσματα που θα αποφέρει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Όπως τόνισε, το έργο εγγυάται το πέρασμα της περιοχής μας στη νέα εποχή σχετικά με τη διαχείριση, επεξεργασία και διάθεση της βιολογικής λάσπης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αποφέροντας σημαντικούς πόρους στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης και παράλληλα, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα.
Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις για έργα σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων, οπότε η δημοτική αρχή είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή μιας μικρής Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στη Σταυρούπολη.