Το Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης έχει θέσει σε λειτουργία τη διάθεση εγκεκριμένων πιστοποιητικών απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, σε δημοσίους υπαλλήλους.

Με τη διάθεση των εγκεκριμένων πιστοποιητικών απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, προάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία με το Δημόσιο και μειώνονται οι απαιτήσεις αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης. Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιείται ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών, γεγονός που συμβάλλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δημοσίου.

Τις υπογραφές αυτές μπορούν να τις αποκτήσουν όλοι, ανεξάρτητα αν ήδη έχουν ψηφιακή υπογραφή σε USB Token, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα υφιστάμενα USB Tokens είναι πλέον τεχνικά ξεπερασμένα και ανασφαλή και σταδιακά θα σταματήσει η χρήση τους. Οι εν λόγω ψηφιακές υπογραφές θα έχουν ισχύ μέχρι 31/12/2023.

Υπογραμμίζεται ότι οι ηλεκτρονικές υπογραφές που διατίθενται είναι νομικά ισοδύναμες με την ιδιόχειρη υπογραφή και ο υπάλληλος μπορεί να υπογράφει με τη χρήση web εφαρμογής, από οποιοδήποτε υπολογιστή ή smartphone, χωρίς τους περιορισμούς των ψηφιακών υπογραφών της ΑΠΕΔ (με usb Token), όπου απαιτούταν η παραμετροποίηση του Η/Υ του υπαλλήλου.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Τις οδηγίες μπορείτε να τις δείτε είτε σε μορφή εγγράφου, είτε σε μορφή video. Προτείνουμε την χρήση των Video.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

Η Διεύθυνση στην οποία υπάγεται ο δικαιούχος υπάλληλος, στέλνει ένα email στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του Τμήματος Πληροφορικής, με το οποίο αιτείται την ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ. Στο email αυτό θα αναγράφονται τα παρακάτω:
«Παρακαλώ όπως εκκινήσετε τη διαδικασία έκδοσης απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής που διατίθεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον/την υπάλληλο της Διεύθυνσής μας. Σας επισυνάπτουμε τα στοιχεία που απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας:
• Ονοματεπώνυμο υπαλλήλου:
• ΑΔΤ υπαλλήλου:
• ΑΦΜ υπαλλήλου:
• Email υπαλλήλου στον φορέα: …………Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.»
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων με το αρμόδιο Υπουργείο, που περιγράφεται στις παρακάτω οδηγίες:

Υπογραμμίζεται ότι την ευθύνη για την έκδοση και ανάκληση ψηφιακών υπογραφών των υπαλλήλων (π.χ. σε περίπτωση μετάταξης ή συνταξιοδότησης) την έχει η Διεύθυνση στην οποία ανήκει ο υπάλληλος.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί η εφαρμογή WebSign (κλικ) υπάρχει και η εναλλακτική Docusign (κλικ).


Στη σελίδα Υποστήριξης ΚΣΗΔΕ (https://support.mindigital-shde.gr/ ), υπάρχουν αναρτημένα τα εγχειρίδια (manuals) για όλες τις πλατφόρμες του περιβάλλοντος (σε μορφή .pdf), μια σειρά από βοηθητικά videos για διευκόλυνση των χρηστών, αλλά και Συχνές Ερωτήσεις (FAQs), κατηγοριοποιημένες ανά πλατφόρμα για την ευκολότερη ανεύρεσή τους.