Δελτίο Τύπου από την Ημερίδα με θέμα: "Εμβολιασμοί Ενηλίκων" που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ξάνθης

11 Νοεμβρίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Ξάνθης, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της εταιρείας Pfizer Ελλάς και τη συνεργασία της εξειδικευμένης εταιρείας New Event Generation, Ενημερωτική Εκδήλωση για τους Δημότες, με θέμα:

 

«Εμβολιασμοί Ενηλίκων: Αναγκαίοι όσο και για τα παιδιά;»

 

στο κεντρικό ΚΑΠΗ Ξάνθης, την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κος Φίλιππος Φιλίππου, Χειρουργός Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης. Ο κος Φιλίππου καλωσόρισε και ευχαρίστησε το κοινό που παραβρέθηκε και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημερωτική ομιλία. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης μέσω των εμβολιασμών, ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλους, ενώ ευχαρίστησε το Διαδημοτικό για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σημαντικής αυτής ενημερωτικής εκδήλωσης, καθώς και τον ομιλητή Δρ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, Παθολόγο, Μοριακό Βιολόγο-Γενετιστή.

 

Ο κος Παπαδόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του για τους εμβολιασμούς των ενηλίκων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο εμβολιασμός δε σταματάει στον παιδίατρο. Πολλά σοβαρά νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό αφορούν ενήλικες, ενώ οι σοβαρότερες επιπτώσεις των προλήψιμων νοσημάτων αφορούν ενήλικες με ήδη επιβαρυμένη υγεία. Στη συνέχεια παρουσίασε τα εμβόλια που προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών τα οποία προστατεύουν από σοβαρά νοσήματα όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, η μηνιγγιτηδόκοκκος, ο τέτανος κ.α.

 

Επισήμανε επίσης, ότι τα εμβόλια είναι απαραίτητα τόσο για την ατομική προστασία, όσο και για την προστασία της κοινότητας, καθώς κάθε άτομο που εμβολιάζεται, εμποδίζει τη μετάδοση του συγκεκριμένου νοσήματος. Όταν ένα κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, είναι αδύνατη η εμφάνιση επιδημίας, ενώ τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορούν να εμφανίσουν νόσο μόνο ως σποραδικά κρούσματα. Έτσι, μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται η καλή δημόσια υγεία, ελάττωση των δαπανών για την υγεία και προστασία από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

 

Τα εμβόλια, τονίστηκε τέλος, είναι δωρεάν, αποτελεσματικά και ασφαλή. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, ενώ ο κίνδυνος νόσησης από τα σοβαρά νοσήματα από τα οποία προστατεύουν είναι πολύ πιο σημαντικός. Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν κοστίζουν, κοστίζει η αμέλεια και η ημιμάθεια.  Η ομιλία ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού προς τον ομιλητή.