Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε από τον Δήμο Ξάνθης η επέτειος των 99ων «Ελευθέριων» της πόλης.

Το διήμερο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε την παραμονή της επετείου, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, με την καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης σημαντικών ανθρώπων της Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε στο, κατάμεστο από πολίτες, Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος τίμησε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης δύο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, τον ομότιμο καθηγητή Μαθηματικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θωμά Βουγιουκλή και τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρο Λάππα, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο Ξανθιώτες που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για τη συνεισφορά τους στον τομέα όπου δραστηριοποιείται ο καθένας τους. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης βραβεύει δύο καταξιωμένους συμπολίτες μας, που έχουν κάνει γνωστή την Ξάνθη στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά πάνω από όλα έκαναν εμάς τους ίδιους περήφανους», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος.

Αμέσως μετά το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Εύζωνοι - Οι Φύλακες των Αφανών» της Δήμητρας Χατζηαδάμ, παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης και τιμώμενων, τοπικών Αρχών και φορέων. Ανάμεσά τους, ευχάριστη έκπληξη, και Ξανθιώτες έφεδροι που υπηρέτησαν στην Προεδρική Φρουρά, οι οποίοι μοιράστηκαν συγκινητικές αναμνήσεις από τη θητεία τους ως Εύζωνοι.

Ανήμερα της επετείου, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τη Θεία Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, για να ακολουθήσει δεξίωση με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, στο Δημαρχείο της πόλης, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και άλλων φορέων αλλά και πολίτες για να ανταλλάξουν εορταστικές ευχές.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία, όπως η ίδια αποκάλυψε, έλκει ξανθιώτικες ρίζες από την πλευρά της μητέρας της.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώων της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγαλειώδη παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, λαογραφικών συλλόγων, προσκόπων οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τις ασκήσεις ακριβείας από τις δύο διμοιρίες επιδείξεων του Δ΄ Σώματος Στρατού να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Μοιράσου το:
Pin It

Επικοινωνία

Πλ. Δημοκρατίας
 Τ.Κ. 671 32, Ξάνθη