Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 (4η ημέρα)

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
eekinitikotitas2017
Ημερομηνία: 19/9/2017

Με σύνθημα «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές συμμετέχει για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους πεζούς και το ποδήλατο.

Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο τύπου, πατώντας εδώ!

 

To πρόγραμμα εκδηλώσεων της 4ης ημέρας (19/9/2017):

 

Ομιλίες ενημέρωσης, συζήτηση, επιδείξεις και αθλητικά παιχνίδια σε Δημοτικά Σχολεία, με θέμα "Τα Οφέλη της Βιώσιμης Μετακίνησης, της Γυμναστικής και της Άθλησης και η μετακίνηση των ΑΜΕΑ στη πόλη", από εκπροσώπους Αθλητικών Συλλόγων και του Συλλόγου ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης.

Επίσκεψη σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου από εκπροσώπους έξι (6) αθλητικών συλλόγων της πόλης μας: Π.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΔΙΟΜΗΔΗΣ, ΑΣΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, Α.Σ. ΑΣΠΙΔΑ, Α.Σ. ΑΡΙΩΝ - Α.Σ. ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ και του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε. Ξάνθης για ενημέρωση και συζήτηση με θέμα τα οφέλη της βιώσιμης μετακίνησης, της γυμναστικής, της άθλησης και την μετακίνηση των ΑμεΑ στη πόλη. Θα ακολουθήσουν επίδειξη καρφωμάτων, δεξιοτεχνίας ντρίπλας από αθλητές του Α.Σ. Αρίων και διαγωνισμός σουτ για τα παιδιά. Επίσης αθλητές και προπονητές του Α.Σ. ΑΣΠΙΔΑ θα παίξουν με τα παιδιά αθλητικά παιχνίδια. ΩΡΕΣ: 09:00-14:00.

 

Περίπατος στη Παλαιά Πόλη Ξάνθης «Κινούμαι και γνωρίζω την ιστορία της πόλης» από την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ). Γέφυρα Κόσυνθου – Μουσείο ΦΕΞ.

Ώρες 10:00-12:00

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορία τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο και ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σε ένα αληθινό σκηνικό. Ο περίπατος ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόσυνθου και καταλήγει στο Μουσείο της ΦΕΞ.  

Οργάνωση: ΦΕΞ.

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης (ΦΕΞ), για μαθητές Δημοτικού, προσαρμοσμένα στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. «Νήματα με νοήματα & μυρωδιά από μελάνη: κινούμαι  έξυπνα- σημαίνει μαθαίνω». 

Ώρες: 10:00-13:00 σε συνεννόηση με το Μουσείο ΦΕΞ (Πλάτωνος 27).

Ακόμη και στα δύσκολα – στο λαβύρινθο -  ένας μίτος είναι αρκετός να βρεις το δρόμο σου. «νήματα με νοήματα» για να κινούμαστε με ασφάλεια και σιγουριά ακόμη και στους κόσμους των παραμυθιών.

Οργάνωση: Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης ΦΕΞ

 

Εικαστική παρέμβαση σε τοίχους κτιρίων Σχολείων και Νηπιαγωγείων από καλλιτέχνες της Ξάνθης, με θέμα τους οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στη πόλη (ποδήλατο και βάδισμα).

Συνεργασία με Δ/νση Α’θμιας  Εκπαίδευσης και Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου.

 Ώρες: Από τις 13:30

 

Έκθεση ζωγραφικής ζωγραφιών παιδιών Δημοτικών Σχολείων και του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. με θέμα: «Ποδήλατο και βάδισμα στη πόλη».

Ώρες: 10:00 – 15:00.

Κτίριο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Ισόγειο.

 

Έρευνα μέσω ερωτηματολόγιου για την βιώσιμη κινητικότητα.

Εθελοντές ζητούν από πολίτες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τους τρόπους μετακίνησης τους στη πόλη και θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

 

Παρουσίαση χορού από το εργαστήρι χορού Lindy Hop- Swing της ΦΕΞ.

Παρουσίαση πολεμικών τεχνών από το εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ.

«Όταν η κίνηση είναι συνεργατική και έξυπνη γίνεται  ‘χορός’».

Ώρες: 18:00-18:45

Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Οργάνωση: Eργαστήρια Lindy Hop- Swing και Tai Chi Chuan της ΦΕΞ.

 

Παρουσίαση προγράμματος Πρώτων Βοηθειών – καρδιοπευμονικής αναζωογόννησης (ΚΑΡΠΑ) για τους πολίτες από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Ώρες: 18:45 - 19:30

Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Οργάνωση: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

 

Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ με θέμα «ΚΑΘΑΡΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Ώρες προβολών: 19:00-21:00 και 21:00-22:00.

Πως πηγαίνεις στην δουλειά, στο σχολείο… Με ένα ζευγάρι παπούτσια, με ένα ποδήλατο, μετατρέπεις την μέρα σε γιορτή… ταινίες και ντοκιμαντέρ που μας δείχνουν την ομορφιά μιας ‘Καθαρής, συνεργατικής και έξυπνης  κινητικότητας’ (προβολές  διαφορετικές κάθε μέρα).

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.

 

Χορευτική παράσταση από χορευτές και φίλους του Συλλόγου και μαθητές της έκτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, που θα χορέψουν διάφορους χορούς, το “σαν τον Καραγκιόζη” κυκλικά και τον Ζορμπά ενθαρρύνοντας και το κοινό να συμμετέχει. Ώρα 19:30-20:20

Ενημέρωση  από τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό – Ζωοφιλικό Σύλλογο Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης σχετικά με τον εθελοντισμό, τη φιλοζωία και τη φιλοζωική παιδεία, την προστασία από αδέσποτα ζώα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων, όταν κυκλοφορούν στην πόλη με τα κατοικίδια τους. Θα επακολουθήσει  και  συζήτηση με τους παρευρισκόμενους εάν χρειαστεί. Ώρα 20:20-21:00

Στο θεατράκι του Δήμου Ξάνθης στη Κεντρική Πλατεία Ξάνθης.

Οργάνωση: Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός-Ζωοφιλικός Σύλλογος ‘Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης’

 

Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων.

 

 

Όλες οι ημερομηνίες


  • 19/9/2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.