ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                            
ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ                                                                       
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ                                                                  
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΚΑΤ/ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ 6
Τηλ.: 25413 50827-28
                          
                                              
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Σε εφαρμογή τέθηκε από 1 /9/2010 η ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 3868/2010, ο οποίος τροποποιεί άρθρα του Ν.3730/08 που  βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και συγκεκριμένα στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ, εστιατόρια κλπ), και στους εργασιακούς χώρους, από τους οποίους καταργούνται και τα καπνιστήρια.
Σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους θα πρέπει να υπάρχει πάντα σήμανση που απαγορεύει το κάπνισμα, ενώ η απουσία της απαγορευτικής πινακίδας αποτελεί παράβαση.
Εφεξής το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.3730/2008, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του Ν.3868/10. , η παράγραφος 1 ορίζει τα εξής «εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:
 α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους , που χρησιμοποιούνται για παροχή εργασίας, καθώς και των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,
 β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, κατά την έννοια των διατάξεων των άρθρων 5,37,38, 39, 40 και 41 της υπ΄αριθ.Α1β/8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης (ΦΕΚ 526 Β’), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, «σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δυο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» για την εφαρμογή του παρόντος νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά».
γ) στους παντός είδος κλειστούς χώρους,
δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για καπνιστές,
ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
στ) στα παντός είδους κυλικεία,
ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να υπάγονται και άλλοι χώροι στην απαγόρευση του παρόντος άρθρου.
2. Η απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου ισχύει από 1.9.2010. Εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τμ., με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει από 1.6.2011. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμόρφωσης των καζίνο και των κέντρων αυτών για τη μεταβατική περίοδο.
Αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το άρθρο 5, για την εφαρμογή διατάξεων του νόμου, τη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Δημοτική Αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 6 προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, είναι οι ακόλουθες:
 -Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.
-Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως και δέκα χιλιάδες (10.000)ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
         Τέλος, οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε 15 τμ του χώρου.
        Ενώ οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ΚΥΕ θα πρέπει να προμηθευτούν και να έχουν στην κατοχή τους «Βιβλίο Αναφοράς του Ν.3868/2010). Πρόκειται για ένα κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή.
 
 
 
 
Ο
Αντιδήμαρχος Ξάνθης
                        
Λεωνίδας Κωνσταντινίδης
                                                                                       
 
 
 
 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ
ΒΕΛΤΙΩΝΩ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΥ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
FREE WIFI
LIVE STREAMING
WIFI4EU
Χρησιμοποιούμε cookies
Τα Cookies μάς διευκολύνουν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση του ιστότοπου, αποδέχεστε και την χρήση τους.