Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Κέντρο Πολιτισμού - Δημοτικό Αμφιθέατρο

Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης (Ν.Π.Δ.Δ), ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 (ΦΕΚ 1190/ 9-6-2011 τεύχος β) μετά από συγχώνευση του Ν.Π. «Στέγη Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης «Κων/νος Μπένης» και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταυρούπολης και μεταφορά δραστηριοτήτων που αφορούσαν τα πολιτιστικά της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης καθώς και η μεταφορά του προσωπικού της.

Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η οργάνωση και η λειτουργία των κάτωθι υπηρεσιών με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, σχετικά με τον Πολιτισμό:

  • Την διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, φεστιβάλ και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων

  • Την λειτουργία πινακοθήκης

  • Την λειτουργία φιλαρμονικής

  • Την προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,

  • Την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού,

  • Την διοργάνωση των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι»,

  • Την διοργάνωση των «Γιορτών Παλιάς Πόλης»,

  • Την διοργάνωση των «Γιορτών Νεολαίας»,

  • Την διοργάνωση «Χατζιδάκειου Φεστιβάλ»,

  • Την λειτουργία Βιβλιοθηκών,

  • Την λειτουργία Σχολής Χορού,

  • Την λειτουργία Ωδείου,

  • Την λειτουργία σχολών εικαστικών τεχνών

 

Στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης (βάση του οργανογράμματος ΦΕΚ 2233/1-8-2012) λειτουργούν τα εξής τμήματα:

 

A) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

 

Δημοτικό Ωδείο ΞάνθηςΩδείο

Το Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1973, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ήταν το πρώτο Δημοτικό Ωδείο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχοντας συμπληρώσει 41 χρόνια δημιουργικής πορείας, πρόκειται για ένα εκπαιδευτήριο απολύτως εξειδικευμένο στη διδασκαλία της μουσικής τέχνης και επιστήμης, ελεγχόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά στα προσόντα του προσωπικού, (απόφοιτοι ωδείων και πανεπιστημίων με σαφή εξειδίκευση στο αντικείμενο που διδάσκουν) τη διδασκόμενη ύλη, τα επίπεδα σπουδών και τους τίτλους που λαμβάνουν οι απόφοιτοι. Το Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες νέους, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ειδικότητα που σπούδασε σ' αυτό με μεγάλη επιτυχία. Κατά τα τελευταία έτη ο μέσος όρος των τακτικών σπουδαστών ανέρχεται στους 250 ετησίως, με 14 καθηγητές. Επίσης, στα πλαίσια διάδοσης της μουσικής, διατίθεται καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης μας, με τον αριθμό των μικρών μαθητών να ανέρχεται περίπου στα 160 παιδιά.

Στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης λειτουργούν οι παρακάτω σχολές: 1) Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα), 2) Πιάνου, 3) Βιολιού, 4) Κλασικής Κιθάρας, 5) Βυζαντινής Μουσικής, 6) Μουσικής Προπαιδείας για παιδιά 4-8 ετών. Επίσης, λειτουργούν τμήματα Παιδικής Χορωδίας και Μικτής Χορωδίας με πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις στο κοινό της πολής μας και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Στόχοι του Ωδείου:

Προσφορά μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας στους νέους, ανοίγοντας το δρόμο καταρχήν για καλλιέργεια και στη συνέχεια για πρόοδο σε οποιοδήποτε επίπεδο θέλει και μπορεί να φτάσει το κάθε άτομο που σπουδάζει μουσική στο ωδείο.

Ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους το επιλέξουν, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, συνεχίζοντας την μακρόχρονη παράδοσή μας επιτυχιών στον τομέα αυτό.

Συναυλίες ποιοτικές και ελκυστικές, που θα φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην καλή μουσική, ένα περιβάλλον φιλόξενο στους μουσικούς της πόλης μας και σε όλους όσους επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους.

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Βιβλιοθήκη

α) Βιβλιοθήκη Ενηλίκων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης ιδρύθηκε το 1953 και 61 χρόνια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Δημοτικές Βιβλιοθήκες στη χώρα μας και η συλλογή της εμπλουτίζεται από αγορές και δωρεές. Περιέχει 60.000 τόμους βιβλίων και τα μέλη της ανέρχονται στα 9.400 άτομα. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης χρησιμοποιεί το διεθνές ταξινομικό σύστημα Dewey για την καταχώρηση του υλικού της.

Ξεχωριστό τμήμα αποτελούν τα βιβλία της συλλογής που αφορούν στην ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα. Αναλυτικά, περιλαμβάνει τις ολοκληρομένες συλλογές: Θρακικών Χρονικών, Θρακικών, Αρχείο Θρακικού Λαογραφικού & Γλωσσικού Θησαυρού, Θρακικής Επετηρίδας.

Μουσειακή συλλογή αποτελεί η πτέρυγα του Στέφανου Ιωαννίδη που περιλαμβάνει 1500 τόμους βιβλίων και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και εκδόσεις άλλων τοπικών συγγραφέων, ιστορικών, ερευνητών, ποιητών και σημαντικών λογίων του τόπου μας.

Από το 2004 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Πρεσβεία, η American Corner αποτελεί ξεχωριστή γωνιά στο χώρο της Βιβλιοθήκης και περιλαμβάνει περίπου 2.000 τόμους αμερικάνικων βιβλίων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης διαθέτει ξεχωριστό χώρο Αναγνωστηρίου για τα μέλη της, όπου λειτουργεί Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με 4 υπολογιστές για το κοινό, σταθμό εργασίας για ΑΜΕΑ με 2 υπολογιστές και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο (free Wi-Fi).

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αποτελείται από άρτια καταρτισμένους βιβλιοθηκονόμους, που εξυπηρετεί τους χρήστες και ενθαρρύνει την προσέλευσή τους στο χώρο της. Στα πλαίσια της συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα οι βιβλιοθηκονόμοι αναλαμβάνουν την ξενάγηση σχολικών τμημάτων ή ομάδων στους χώρους της, καθώς και την εκπαίδευσή τους για τη σωστή χρήση αυτών.

β) Παιδική Βιβλιοθήκη

Λειτουργεί από το 1998 και εξυπηρετεί παιδιά από 4 έως 14 ετών. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αριθμεί περίπου 6.000 τόμους βιβλία, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις και αριθμεί περίπου 3.500 μέλη. Κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα δανεισμού 3 βιβλίων για 15 μέρες. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου συνοδεύονται από τους γονείς τους για να εγγραφούν, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Η βιβλιοθήκη δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους έφηβους να διαβάζουν βιβλία και να παίζουν εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια στο χώρο της. Από το καλοκαίρι του 2014, σε συνεργασία με το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και την Future Library, υλοποιεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των Δημοτικών Βιβλιοθηκών με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και εφήβων. Σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους πραγματοποιούνται επισκέψεις μαθητών και ενημερώνονται, ξεναγούνται και παρακολουθούν προγράμματα φιλαναγνωσίας, ανάγνωσης παραμυθιών κ.α.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης (Ενηλίκων-Παιδική) αναπτύσσει δραστηριότητες έτσι ώστε να επιτευχθούν οι παρακάτω στόχοι:

  • ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους σχετικής μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας,
  • πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας, της ψυχαγωγίας και της καινοτομίας,
  • ενημέρωση του κοινού της σε όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά,
  • συνεχή διερεύνηση των αναγκών των αναγνωστών της, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

 

Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης

Φιλαρμονική

Η Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1903. Σήμερα αριθμεί 30 μέλη (10 ενήλικες και 20 μικροί μαθητές) με κεφαλή τον Αρχιμουσικό. Οι δραστηριότητες στις οποίες λαμβάνει μέρος είναι παρελάσεις, κάθε μορφής εθιμοτυπικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις (Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και Γιορτές Παλιάς Πόλης), θρησκευτικές εκδηλώσεις και τελετές. Τον χώρο της Φιλαρμονικής επισκέπτονται σχολεία της πόλης μας, κατά μέσο όρο 250 παιδιά ετησίως, με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τα χάλκινα πνευστά και τα κρουστά όργανα της μπάντας.

Επί 110 και πλέον χρόνια η Φιλαρμονική Δήμου Ξάνθης παρέχει σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργοκαι σκοπός της είναι να συνεχίσει να αναβαθμίζεται και να είναι πρωταγωνιστής σε κάθε πολιτιστική προσπάθεια του τόπου μας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Σχολή Χορού Δήμου ΞάνθηςΣχολή Χορού

Η Σχολή Χορού Δήμου Ξάνθης λειτουργεί από το 1992. Είναι ερασιτεχνική σχολή, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διαθέτει τμήματα κλασικού μπαλέτου, μοντέρνου χορού, Jazz, Hip – Hopκαι κάρακτερ. Απευθύνεται σε ηλικίες από 4 ετών και άνω. Ο μέσος όρος των τακτικών σπουδαστριών ανέρχεται στις 170 ετησίως, με 2 καθηγήτριες. Οι μαθητές γνωρίζουν τη σωστή τεχνική και αποκτούν την ευλυγισία, ισορροπία και εκφραστικότητα που χαρακτηρίζει το χορό. Η Σχολή Χορού έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τις ανώτερες επαγγελματικές σχολές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για όποια μαθήτρια επιθυμεί να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στο χορό, καθώς και των γνωστότερων σχολών της Αγγλίας, Γαλλίας, Αμερικής.

Κάθε δύο χρόνια δίνονται παραστάσεις με καινούριες χορογραφίες που προετοιμάζονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους και κάθε χρόνο συμμετέχει σε διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου μας.

Σκοπός της Σχολής Χορού Δήμου Ξάνθης είναι να συσπειρώσει όλους τους νέους που ενδιαφέρονται για το χορό, να διαπλάσει την αισθητική τους προσφέροντας καλλιέργεια σώματος, ψυχής και νου.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Πινακοθήκη “Χρήστος Παυλίδης”

Η Δημοτική Πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1997 και φέρει το όνομα “Χρήστος Παυλίδης” προς τιμή του Ξανθιώτη ζωγράφου και 60 έργα από την προσωπική του συλλογή (δωρεά του καλλιτέχνη) εκτίθενται σε μόνιμη βάση στον 1ο όροφο του κτιρίου. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μέρος της συλλογής χαρακτικών έργων του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και μεγάλος αριθμός έργων διαφόρων Ξανθιωτών καλλιτεχνών από δωρεές τους. Κατά καιρούς εμπλουτίζεται με νέες δωρεές δημιουργών καθώς και πολιτών της Ξάνθης. Επίσης, φιλοξενούνται λιθογραφίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως του Θεόφιλου, Τσαρούχη, Σικελιώτη, Τέτση, κ.α.

Τη Δημοτική Πινακοθήκη επισκέπτονται πολλά σχολεία και πλήθος τουριστών καθόλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, διοργανώνονται πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, κοσμημάτων, σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κ.α.

 

B) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Τμήμα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των παρακάτω πολιτιστικών θεσμών:

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές (Καρναβάλι Ξάνθης)α) Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Η ιστορία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο την περίοδο της αποκριάς ξεκίνησε ως αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίμων τo 1966, σε μια εποχή οικονομικής παρακμής και γενικότερης κρίσης του τόπου μας.,

Τα τελευταία χρόνια συρρέει στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι πλήθος κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα, γεμίζουν τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, τα κέντρα διασκέδασης ασφυκτιούν, η τοπική οικονομία κινείται. Δεν μπορεί παρ’ όλα αυτά να χαρακτηρισθεί το Ξανθιώτικο Καρναβάλι προϊόν της λεγόμενης Βιομηχανίας του Πολιτισμού γιατί κατά βάση είναι μια τοπική εκδήλωση, οργανωμένης και μη, λαϊκής διασκέδασης.

Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθηςβ) Γιορτές Παλιάς Ξάνθης

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης που διοργανώνονται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, από το 1991, αποβλέπουν στην ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη, ενός οικιστικού χώρου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Κατά την διάρκεια των εν λόγω γιορτών, η πόλη μας ζει για λίγο στο χτες, ξυπνώντας μέσα στις καρδιές θύμισες, βιώνει το παρόν, έχοντας αφεθεί στους ρυθμούς της μουσικής που πλημμυρίζει τα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού ενώ ταυτόχρονα οραματίζεται και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Γιορτές Νεολαίας Ξάνθηςγ) Γιορτές Νεολαίας

Οι Γιορτές Νεολαίας είναι η πολιτιστική έκφραση των νέων της πόλης μας, της νεολαίας που δυναμικά δίνει το παρόν της σε ένα θεσμό που πλέον έχει καθιερωθεί και καταξιωθεί.

Οι νέοι της πόλης μας για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, που έχουν προγραμματιστεί οι Γιορτές Νεολαίας θα καταθέσουν δυναμικά τις απόψεις τους, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, θα ζωντανέψουν πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, θα παρουσιάσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, γυμναστικές επιδείξεις και με το δικό τους μοναδικό τρόπο θα μας μυήσουν στο δικό τους νεανικό αποτύπωμα, στις δικές τους αναζητήσεις και στην αγάπη τους για τον πολιτισμό και τον τόπο μας.

Χατζηδάκειο Φεστιβάλ Ξάνθηςδ) Χατζηδάκειο Φεστιβάλ

Το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και το Μουσικό Σχολείο

Ηγενέθλια πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, η Ξάνθη τιμά το τέκνο της, τιμά τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, διανοούμενο και ποιητή.

Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν σε αυτή την συνάντηση πολιτισμού και μέσα από συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια από διακεκριμένους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού προσβλέπει, πέραν όλων των άλλων, να δώσει νέα ερεθίσματα στην μαθητιώσα νεολαία μας.

Στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη νέα γενιά και στόχος μας είναι να της δίνουμε πάντα τη δυνατότητα να εκφράζεται.

 

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ

Χειμερινό Αμφιθέατρο Δήμου ΞάνθηςΑ) Χειμερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο

Στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, στεγάζεται το χειμερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης μας στο οποίο πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις όπως, Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, Θεατρικές παραστάσεις από παιδιά Δημοτικών Σχολείων , Γυμνασίων και Λυκείων, Συναυλίες, Γενικές Συνελεύσεις, Ημερίδες, Χορωδιακές βραδιές, Χορευτικές βραδιές, Ομιλίες κ.α.

Η χωρητικότητα του Αμφιθεάτρου είναι 445 θέσεων.

 

Θερινό Δημοτικό ΑμφιθέατροΒ) Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο

Στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης από την Σταυρούπολη λειτουργεί το θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο της πόλης στο οποίο φιλοξενούνται πολλές Θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες, Συναυλίες, Χορευτικές βραδιές, κ.α.

Η χωρητικότητα του Αμφιθεάτρου είναι 750 θέσεων.

 

 

Ιστότοποι που διαχειρίζεται το Κέντρο Πολιτισμού:

1. Κέντρο Πολιτισμού - cultureofxanthi.gr

2. Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές (Καρναβάλι) Ξάνθης: carnivalofxanthi.gr

3. Γιορτές Παλιάς Ξάνθης: oldcityofxanthi.gr

 

Δείτε: Η υπ’ αριθ. 217/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί συγχώνευσης ΝΠΔΔ του Δήμου Ξάνθης και σύστασης νέου ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» (ΦΕΚ 1190/9-6-2011/τευ.Β΄)